Dat wij geheel overtuigd zijn van de uitzonderlijke geneeskrachten van superfoods is niks nieuws. En dat bijvoorbeeld de Acai, Moringa en Kokosolie behoren tot dit fenomeen is algemeen bekend. Maar wat maakt superfoods nou zo super? En waar hebben ze hun naam aan te danken?
Er is namelijk geen specifieke definitie van het begrip: superfood. Kort gezegd is het een verzamelnaam voor “foods” die uitzonderlijk hoog scoren op de ladder van de voedingswaarden en zijn ze daarmee zeer voordelig voor onze gezondheid. Deze “wondermiddelen” zijn namelijk rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen die bijdragen aan de toename van levenskracht en het energielevel verhogen. Ook bestaan de basiskwaliteiten uit het ontgiften van het lichaam en het bevorderen van de weerstand, het immuunsysteem en de stofwisseling. Tegenwoordig zijn ze daardoor niet alleen in de medicinale wereld populair maar ook steeds meer in reguliere supermarkt te koop. Vanwege de unieke eigenschappen is het dus aannemelijk dat gangbare superfoods niet spotgoedkoop zijn. Voor behoud van essentiële voedingsstoffen en waarden dient de verwerking op zeer zorgvuldige wijze te gebeuren.
Al hoewel er dus een aantal bekende “foods & fruits” aangeprezen worden als “echte” superfoods, bestaan er in werkelijkheid talloze. Grotendeels zijn ze net als onze superfoods afkomstig uit het tropen waar de plaatselijke bevolking ze al generaties lang consumeert en inzet tegen bestrijding van heersende welvaartsziekten. Het grote voordeel is simpelweg dat zij beter opgewassen zijn tegen ziektekiemen dan de gemiddelde Nederlander. Wetenschappelijke onderzoeken liegen er dan ook niet om: frequente toevoeging van superfoods aan je voeding draagt uitermate positief bij aan je gezond èn- gesteldheid.
Recente reacties